Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Βασικοί κανόνες τονισμού

1.     Καμιά λέξη δεν τονίζεται πάνω από την προπαραλήγουσα  (όπως και στα νέα ελληνικά):   λύομεν, ἐλύομεν.
2.    Η προπαραλήγουσαόταν τονίζεται παίρνει πάντοτε οξεία: παρήγορος, διώκομεν,  νθρωπος.
3.     Κάθε βραχύχρονη συλλαβή όταν τονίζεται, παίρνει πάντοτε οξεία : νέος, πέμπω, δόξα, βωμός, πηγαί, ναοί.
4.     Η μακρόχρονη παραλήγουσαόταν τονίζεται, παίρνει οξεία  εμπρός από μακρόχρονη λήγουσα : θήκη, κώμη, κλαίω, λιμώττων. (μακρό μπροστά από μακρό            οξεία)
5.     Η μακρόχρονη παραλήγουσαόταν τονίζεται, παίρνει περισπωμένη εμπρός από βραχύχρονη λήγουσα :  κπος, χρος, δρον, εἶναι. (μακρό μπροστά από βραχύ             περισπωμένη)
6.     Οι δίφθογγοι είναι μακρόχρονες  
εξαιρέσεις: Οι δίφθογγοι αι και οι όταν είναι τελευταίο γράμμα  της λέξης, είναι βραχύχρονες:   στρατιῶται, ναῦται, δοῦλοι,   ενώ : στρατιώταις, ναύταις, δούλοις.
7.      Όταν η λήγουσα είναι μακρόχρονη, η προπαραλήγουσα δεν τονίζεται: η βασίλισσα, αλλά της βασιλίσσης, ο νθρωπος, αλλά του ἀνθρώπου. (δηλαδή ο τόνος «κατεβαίνει» στην παραλήγουσα)
8.       Η ασυναίρετη ονομαστικήαιτιατική και κλητικήόταν τονίζεται στη λήγουσα, παίρνει οξεία : ὁ μαθητής,  τόν  μαθητήν,  ὦ  μαθητά,  αἱ  πηγαί,  τάς  πηγάς,  ὦ  πηγαί
9.        Η μακροκατάληκτη γενική και δοτική (=μακρόχρονη λήγουσα των ονομάτων), όταν τονίζεται, παίρνει περισπωμένη:  τοῦ ποιητοῦ,  τῷ ποιητῇ, τῶν θεῶν,  τοῖς θεοῖς, τῆς ὁδοῦ, τῇ ὁδῷ, τῶν τομῶν, ταῖς τομαῖς
*************************************************************************************************************************
Να τονίσετε τις λέξεις και να δικαιολογήσετε τον τόνο που επιλέξατε:

γιατί
νησος

ανθρωπος

σπευδε

τελος

δυναμις

παιδες

πλουτος

μηκος

ονος

ταυρος

γενναιοι

θεοι

μεγας

πλον

πληρης

πληρες


Θέση του τόνου και του πνεύματος
α) Στα απλά φωνήεντα και τις καταχρηστικές διφθόγγους, όταν γράφονται με μικρά γράμματα, ο τόνος ή το πνεύμα σημειώνεται από πάνω: ἀρετή, ἑορτή, τῷ ἀνθρώπῳ, ἠώς, ᾠδεῖον· όταν είναι κεφαλαία, σημειώνεται εμπρός και προς τα πάνω: Ἁθηνᾷ, Ἑλλάς, Ἠώς, Ὠιδεῖον ή Ὠδεῖον.
β) Στις κύριες διφθόγγους ο τόνος ή το πνεύμα σημειώνεται πάνω στο δεύτερο φωνήεν: αὐτός, αἱρετός, εὑρίσκω, ναύτης, σφαῖρα, Αἰγεύς.
γ) Όταν ο τόνος και το πνεύμα βρίσκονται στην ίδια συλλαβή, τότε η οξεία ή η βαρεία σημειώνεται μετά  από το πνεύμα και η περισπωμένη από πάνω του : ἄνθρωπος, Ἕλλην, αὔριον, Αἴας ὅς ἥρως ἦν, εὖρος, Ἥρα, ἧπαρ.
δ) Ο τόνος και το πνεύμα παραλείπονται σε λέξεις που γράφονται ολόκληρες με κεφαλαία: ΕΛΛΑΣ, ΑΙΓΙΝΑ, ΠΑΡΘΕΝΩΝ.
Ονομασία των λέξεων από τον τόνο τους
Σε κάθε λέξη πάνω στο φωνήεν ή το δίφθογγο της συλλαβής που τονίζεται σημειώνουμε κάθε φορά έναν ορισμένο τόνο (πβ. §38 και § 39). Κατά τη θέση που έχει ο τόνος σε μια λέξη και κατά το είδος του η λέξη αυτή λέγεται:
1) οξύτονη, αν έχει οξεία στη λήγουσα: πατήρ·
2) παροξύτονη, αν έχει οξεία στην παραλήγουσα: μήτηρ·
3) προπαροξύτονη, αν έχει οξεία στην προπαραλήγουσα: λέγομεν·
4) περισπώμενη, αν έχει περισπωμένη στη λήγουσα: τιμῶ·
5) προπερισπώμενη, αν έχει περισπωμένη στην παραλήγουσα: δῶρον·
6) βαρύτονη, αν δεν τονίζεται στη λήγουσα: ἄνθρωπος, λύω, κελεύω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου