Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΚΑΣΟ : ΓΚΕΡΝΙΚΑ


ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΚΑΣΟ : ΓΚΕΡΝΙΚΑ




*Η Χώρα των Βάσκων (βασκικάEuskadiισπανικάPaís Vasco) είναι μια από τις 17 αυτόνομες κοινότητες (Περιφέρειες) της Ισπανίας και βρίσκεται γεωγραφικά στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η προέλευση των Βάσκων περιβάλλεται με μυστήριο. Οι Βάσκοι είχαν κατοικήσει το μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Ισπανίας και νότιας Γαλλίας για εκατοντάδες έτη, επεκτεινόμενοι ανατολικά και δυτικά προς την  Γασκώνη και τα Πυρηναία, όπως καταμαρτυρούν τα αρχαιολογικά και τοπωνυμικά στοιχεία 

  Η Γκερνίκα, είναι μία κωμόπολη στη βόρεια Ισπανία, κοντά στο Μπιλμπάο. Σήμερα αποτελεί το πολιτιστικό κέντρο των Βάσκων. Στα τέλη τού 19ου και αρχές τού 20ού αιώνα η πόλη γνώρισε στιγμές πατριωτικού ενθουσιασμού, αφού απετέλεσε ένα από τα πνευματικά κέντρα τού δυναμικού αγώνα για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Βασκικού Κράτους. Η ιστορία της είναι επιβαρημένη με ένα από τα πιο δραματικά γεγονότα που σημάδεψαν τον ισπανικό εμφύλιο, δηλ. τον εμφύλιο ανάμεσα στους μαχητές που υπερασπίζονταν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και τους ακροδεξιούς στρατιωτικούς που, υπό την ηγεσία του στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο, αποφάσισαν να εγκαθιδρύσουν δικτατορία. Τον Απρίλιο του 1937, η Γκερνίκα βομβαρδιζόταν επί 4 ώρες και καταστράφηκε ολοσχερώς από την αεροπορία του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος υποστήριζε τον Φράνκο .

Ο ΠΙΝΑΚΑΣ «ΓΚΕΡΝΙΚΑ» (διαστάσεις 3,49 x 7,77)ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΠΙΚΑΣΟ (γεννήθηκε στη  Μάλαγα Ισπανίας το 1881- πέθανε στo Μουζέν της Γαλλίας το 1973)

  ΓΚΕΡΝΙΚΑ :Ισπανική χώρα των Βάσκων*
  Αυτός είναι ένας πραγματικός πίνακας επανάστασης, μία πραγματική κραυγή ντροπής. Δεν αντέχω τις μεγάλες δυστυχίες  που οι λαοί επιβάλλουν στους πιο αδύναμους. Πρέπει να ξέρεις ότι αυτήν την εποχή, το 1937, τη Γερμανία κυβερνούσαν οι Ναζί, εξτρεμιστές που μισούσαν όλους όσοι ήταν διαφορετικοί από αυτούς. Στην Ιταλία και στην Ισπανία πολιτικά καθεστώτα της ίδιας τάσης είχαν πάρει την εξουσία. Εκείνη την ημέρα, στις 26/4/1937 ακριβώς, πολεμικά αεροπλάνα αυτών των τριών χωρών θα ισοπέδωναν με βομβαρδισμούς ένα μικρό χωριό της ισπανικής χώρας των Βάσκων. Για ποιο λόγο; για να δοκιμάσουν τα όπλα τους και τις τακτικές πολέμου τους. Ήταν μία από τις πρώτες φορές από όταν κατοικεί αυτή τη γη ο άνθρωπος που στρατιωτικοί επιτίθονταν από τον ουρανό σε ένα χωριό ανυπεράσπιστων πολιτών. Συνειδητοποιείς; Η απόλυτη φρίκη. Φτωχοί άνθρωποι δίχως άμυνα. Να δεχτούν επίθεση έτσι απροειδοποίητα; Μόλις έμαθα αυτήν την είδηση, κλείστηκα στο ατελιέ μου και συνέθετα μέρα νύχτα αυτόν τον πίνακα αηδιασμένος από τη μικρότητα ορισμένων ανθρώπων. Θα προσπαθήσω να σου τον εξηγήσω απλά. Τι παρατηρείς πρώτα απ΄όλα; Ναι, βέβαια. Εγώ που αγαπώ τόσο το χρώμα δεν μπόρεσα να το βάλω σ΄αυτόν τον πίνακα. Είναι πάνω απ΄όλα ένας πίνακας πένθους. Μαύρο, άσπρο και γκρι. Τίποτε άλλο. Τι άλλο βλέπεις; αυτό είναι. Ζώα, άντρες, γυναίκες, μωρά. Ας τους κοιτάξουμε μαζί, μα πάνω απ΄όλα λεπτομερώς. Ας ξεκινήσουμε από αριστερά. Βλέπεις αυτήν την τεράστια κεφαλή ταύρου; Είναι για μένα το σύμβολο της βασανισμένης Ισπανίας. Ακριβώς από κάτω βλέπεις μια μάνα που κρατά το μικρό της παιδί τραυματισμένο και που βγάζει κραυγή τρόμου; Βλέπεις το κεφάλι αυτού του αλόγου του τρελαμένου από τους βομβαρδισμούς και αυτό το φως που φωτίζει τη σκηνή, για να μην ξεχαστεί ποτέ αυτή η φρίκη; Ακόμα, βλέπεις στο έδαφος αυτό το κατεστραμμένο άγαλμα με το σπασμένο μπράτσο, που συνεχίζει να κρατά ένα σπαθί στο χέρι; Και αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους που τρέχουν δεξιά – αριστερά, για να προσπαθήσουν απελπισμένα να σώσουν τη ζωή τους;
  Ζωγράφιζα αυτόν τον πίνακα νύχτα –μέρα και έσπευσα να τον εκθέσω, για να μπορέσει ο καθένας να νιώσει το μεγάλο σκάνδαλο αυτής της επίθεσης. Μια μέρα αργότερα, κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ ο ναζιστικός στρατός κατείχε τη Γαλλία, ένας αξιωματικός της Γκεστάπο ήρθε να ερευνήσει το ατελιέ μου στο Παρίσι. Όταν είδε τον πίνακα της Γκερνίκα, με ρώτησε : «εσείς το κάνατε αυτό;» . Τον κοίταξα στα μάτια  και του απάντησα : «όχι, δεν είμαι εγώ, είστε εσείς». Κατάλαβε πολύ καλά το υπονοούμενό μου και ξανάφυγε πολύ θιγμένος.
  Στις μέρες μας η δημοκρατία ξαναβρήκε τη θέση της σ΄αυτές τις τρεις χώρες και, πίστεψέ με, είμαι πολύ ευτυχισμένος γι΄αυτό. Μην ξεχάσεις αυτόν τον πίνακα.  Είναι ίσως παγκοσμίως ο γνωστότερος πίνακάς μου. Είμαι πολύ δεμένος μαζί του. Ονομάζεται Γκερνίκα από το όνομα αυτού του μικρού βασανισμένου χωριού στην καρδιά της ισπανικής χώρας των Βάσκων.

Μπορείτε να δείτε σ’ αυτό το σύνδεσμο το έργο του Πικάσο σε 3D

ΑΣΚΗΣΗ
*      Να μελετήσετε το κείμενο του Πικάσο και να γράψετε ποιοι κατά τη γνώμη του ζωγράφου είναι οι λόγοι ενός πολέμου και ποιες οι συνέπειές του. Πώς κατάφερε να αποδώσει με την τέχνη του τη φρίκη του βομβαρδισμού της Γκερνίκα από τους Γερμανούς;
*      Σε ένα δεύτερο κείμενο να γράψετε κι άλλες συνέπειες του πολέμου. Πριν γράψετε, δείτε και την παρακάτω μαθητική εργασία σε ppt.  https://www.slideshare.net/rodopyrovolaki/ss-34221747


ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ Βασικά χαρακτηριστικά


            ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Βασικά χαρακτηριστικά
   
1 . Ο λόγος είναι απλός, λιτός κι ανεπιτήδευτος. Στο λεξιλόγιο  κυριαρχεί το ρήμα και το ουσιαστικό.

2. Ο “ποιητής” του δημοτικού τραγουδιού δεν εκφράζει προσωπικά  συναισθήματα, αλλά συλλογικές  συναισθηματικές καταστάσεις  της κοινότητας.

3. Δεκαπεντασύλλαβος ιαμβικός (πολίτικος) στίχος με την τομή στην όγδοη  συλλαβή, που χωρίζει το στίχο σε δύο ημιστίχια, χωρίς το φαινόμενο του διασκελισμού.

4.  Δεν υπάρχει ομοιοκαταληξία.

5. Παραλείπονται τα ασήμαντα και όσα εύκολα εννοούνται και έτσι η δράση προχωρεί  με γρήγορο ρυθμό.

6. Επαναλήψεις: συχνά το πρώτο ημιστίχιο επαναλαμβάνεται στο δεύτερο ή το δεύτερο  ημιστίχιο επιτείνει τη σημασία του πρώτου.

7.  Χρήση στερεότυπων εκφράσεων, όπως «τρία πουλάκια κάθονταν».

8. Η εμψυχωτική λειτουργία, που ζωντανεύει ζώα και άψυχα αντικείμενα (τολμηρές προσωποποιήσεις).

9. Η χρήση άμεσου λόγου και του διαλόγου, που σπάει τη μονοτονία της αφήγησης  και ενισχύει την παραστατικότητα.

10. Συχνά στο διάλογο χρησιμοποιείται συμβατικό πρόσωπο για την προώθηση της δράσης(π.χ. το πουλί που μιλά με ανθρώπινη ομιλία) .

11. Τα πιο συχνά σχήματα λόγου είναι η επανάληψη, η αντίθεση, η υπερβολή, η  μεταφορά, η προσωποποίηση. Οι εικόνες  είναι ζωντανές και παραστατικές.
 
12.  Η χρήση των  συμβολικών  αριθμών 3 και 7 και των πολλαπλασίων τους.

13.  Ο νομός των τριών : υπάρχουν πολλές  φορές τρεις πράξεις ,τρία πρόσωπα κ.λ.π. που δίνονται διαδοχικά το ένα δίπλα στο άλλο, τα δυο σε ένα στίχο και το τρίτο και σημαντικότερο στον  επόμενο.

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ


Ενας αϊτός περήφανος



Κλέφτικο τραγούδι
Ένας αϊτός περήφανος

Το βασικό θέμα του τραγουδιού είναι ο πόθος του κλέφτη να φύγει γρήγορα ο χειμώνας και να έρθει καλοκαιρία, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τους αγώνες.

Επιμέρους Θεματικά κέντρα
     Η ζωή των κλεφτών και των αρματολών.
     Ο συνεχής και αδιάκοπος αγώνας για την ελευθερία και την προσωπική αξιοπρέπεια.
     Η φύση συμπαραστάτης στον αγώνα των κλεφτών.
     Η λιτότητα των εκφραστικών μέσων του δημοτικού τραγουδιού.
     Η αλληγορία ως εκφραστική τεχνική στα δημοτικά τραγούδια αλλά και στη λογοτεχνία γενικότερα.

Η προέλευση και ο ρόλος της κλεφτουριάς
            Ιδιαίτερα κατά την πρώτη περίοδο μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης οι αγρότες κάτοικοι πολλών πεδινών περιοχών αναγκάστηκαν να φύγουν και να δημιουργήσουν οικισμούς σε δυσπρόσιτους ορεινούς τόπους, για να αποφύγουν την καταπίεση των κατακτητών και τις ταπεινώσεις. Σ' αυτές όμως τις περιοχές ήταν πολύ προβληματική η επιβίωσή τους για πολλούς λόγους: υπήρχαν ελάχιστες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και λίγο νερό, οι καιρικές συνθήκες το χειμώνα ήταν δυσμενείς και δυσβάσταχτες, ενώ οι άνθρωποι ήταν απομονωμένοι από τους κατοίκους του κάμπου, ιδιαίτερα το χειμώνα. Οι άνθρωποι λοιπόν αυτοί ξαναγύριζαν στις αρχέγονες πηγές της ζωής, στην κτηνοτροφία και στη γεωργία, ενώ παράλληλα τους δημιουργήθηκε η ψυχοσύνθεση του ανυπόταχτου αντάρτη, που αρνείται να συμβιβαστεί με την εξουσία και καταφεύγει, κυρίως για την κάλυψη των υλικών αναγκών του, στην αρπαγή, η οποία γίνεται τις περισσότερες φορές μοναδικό μέσο για τη συντήρηση του. Από αυτούς τους πληθυσμούς προήλθαν σε μεγάλο ποσοστό οι «κλέφτες», δηλαδή τα αντάρτικα σώματα αντίστασης των υπόδουλων Ελλήνων εναντίον της οθωμανικής εξουσίας, οι θρυλικοί αγωνιστές της ελευθερίας, που με το πέρασμα των χρόνων, κυρίως τον 18ο αιώνα, η δράση τους απλώθηκε στις ορεινές περιοχές ολόκληρης της ελληνικής χερσονήσου, από τη Μακεδονία ως την Πελοπόννησο.
Οι κλέφτες, ενώ αρχικά επιδίδονταν σε αρπαγές (από εδώ και η ονομασία τους), χωρίς να έχουν συνείδηση ότι αγωνίζονται για την ελευθερία του συνόλου, αργότερα αποτέλεσαν τους πυρήνες και τη βάση των στρατιωτικών σωμάτων αντίστασης εναντίον του τουρκικού ζυγού και είναι αυτοί που αγωνίστηκαν με αντρεία και αυτοθυσία κατά την εθνική εξέγερση του 1821 για την ελευθερία του Γένους.
Ένας ακόμα θεσμός κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας είναι εκείνος των αρματολών. Οι αρματολοί (οι ένοπλοι, αυτοί που κρατούν «άρματα») ήταν κάτοικοι των κατακτημένων από τους Τούρκους χωρών, οι οποίοι υπηρετούσαν σε βοηθητικές μονάδες του τουρκικού στρατού και ακολουθούσαν στις εκστρατείες. Ωστόσο πολλές φορές οι Έλληνες αρματολοί όχι μόνο συνεργάζονταν με τους κλέφτες, αλλά μεταπηδούσαν στα σώματα των κλεφτών (και το αντίστροφο).


Γλωσσικές παρατηρήσεις
Στο τραγούδι χρησιμοποιείται καθαρή η γλώσσα του ελληνικού λαού όπως αυτός τη μιλάει, με κάποια ιδιωματικά στοιχεία {κατώμερα, εμάργωσαν, αγνάντιο κ.ά.). Ο λόγος είναι παρατακτικός, με κύριες προτάσεις (στους στ. 1-9 δεν υπάρχει καμία δευτερεύουσα πρόταση, ενώ στους υπόλοιπους εντοπίζουμε εφτά, οι οποίες όμως είναι όλες τελικές, εκφράζοντας τον πολλαπλό πόθο και το αίτημα του αϊτού).
-           Το λεξιλόγιο καθορίζεται από τη γλωσσική λιτότητα, χαρακτηριστικό γνώρισμα των δημοτικών τραγουδιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλο το τραγούδι υπάρχουν μόνο δύο επίθετα {ψηλό λιθάρι, άνοιξη καλή), ενώ κυριαρχούν τα ρήματα και τα ουσιαστικά, με αποτέλεσμα να γίνεται το ύφος ουσιαστικό και σαφές, πυκνό και λιτό, αποτελεσματικό (ευκολονόητο) και ρωμαλέο (απλά αλλά σημαντικά μηνύματα φτάνουν στους αποδέκτες του τραγουδιού) (τα επίθετα δηλώνουν απλώς σχέσεις και ιδιότητες, οι δευτερεύουσες προτάσεις σκέψεις δευτερεύουσες, που θα μπορούσαν να παραλειφθούν, ενώ τα ρήματα και τα ουσιαστικά εκφράζουν ενέργειες και πράγματα). Τέλος θα μπορούσε το ύφος να χαρακτηριστεί και παραστατικό και ζωντανό, με την εικόνα του αετού και με τη χρήση του  διάλογου.

Η αλληγορία του τραγουδιού
Η αλληγορία είναι μια μεταφορική φράση η οποία κρύβει νοήματα διαφορετικά από εκείνα που δηλώνουν οι λέξεις της (άλλα λέγονται και άλλα εννοούνται)· μοιάζει με τη μεταφορά, όμως δεν περιορίζεται σε μία λέξη, αλλά εκτείνεται σε μία φράση ή σε μεγάλο τμήμα ενός κειμένου, μερικές φορές και σε ολόκληρο το έργο, πεζό ή ποιητικό, όπως συμβαίνει με το δημοτικό τραγούδι Ένας αϊτός περήφανος (η αλληγορία ως εκφραστική τεχνική είναι πολύ συχνή στους μύθους, στις παροιμίες και στα αινίγματα· ωστόσο τη συναντάμε και στα δημοτικά τραγούδια και γενικά στη λογοτεχνία).
Στο αλληγορικό τραγούδι Ένας αϊτός περήφανος ο περήφανος και λεβέντης αετός είναι ο γενναίος κλέφτης που ζει στα βουνά και αγωνίζεται ενάντια στον κατακτητή κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ενώ τα άλλα πουλιά είναι οι συναγωνιστές του.

Η προσωποποίηση και ο ρόλος της φύσης
- Ένα στοιχείο τεχνικής, συχνό στα δημοτικά τραγούδια, είναι η προσωποποίηση της φύσης. Προσωποποιούνται η φύση και τα στοιχεία της, άψυχα ή ζώα: ο ήλιος, το φεγγάρι, τα βουνά, τα ποτάμια, τα δέντρα, τα πουλιά (σ' αυτό το τραγούδι ο αετός), τα άλογα κ.ά. κι έτσι ο άνθρωπος επειδή είναι εξοικειωμένος συνομιλεί με αυτά ή απλώς τους απευθύνει το λόγο (βέβαια τα άψυχα και τα ζώα μιλούν την ανθρώπινη γλώσσα). Έτσι και σ' αυτό το τραγούδι προσωποποιείται ο ήλιος, προς τον οποίο απευθύνεται ο αετός/κλέφτης, για να του παραπονεθεί έντονα, να τον επιπλήξει με επιθετικότητα (μάλωνε), που δε ρίχνει τις αχτίνες του επάνω στα ανήλια μέρη των βουνών, ώστε να λιώσουν οι πάγοι και τα χιόνια, να έρθει καλοκαιρία, να αναλάβει ο ίδιος τις δυνάμεις του και να ξανάρθουν οι σύντροφοί του (ενν. για να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στους Τούρκους).